Login
+Follow
Login

Haglöfs Arctic Weekend

By jerrekinnunen on 2015.03.17 In Allmänt

Jag kommer till jobbet på torsdags morgonen. Lite trött då natten inte bjudit till allt för mycket sömn. Seg både i kroppen och knoppen sätter jag mig på kontoret för att stämpla in, ta en kopp kaffe och bara andas lite innan jobbet börjar på riktigt.
Mitt i allt kommer Jonna, som är butikschef in och ser glad ut i vanlig ordning.
Innan jag hinner säga godmorgon så kläcker hon ur sig detta:
-”Ehm.. Du är inte sugen på att dra upp till gränsen i helgen istället för att jobba?”

Det tog inte många sekunder för mig att svara ”JA!!” och gå från att knappt haft hjärnkontoret igång till fulla varv.
De var en sak som stod mellan mig och Riksgränsen denna gång, drygt 50 mil bilväg och jag har ingen bil för tillfället.
Slog en pling till min kära far som tack och lov är en lösningsorienterad typ och 20 minuter senare satt jag på bussen till Kalix för att hämta upp en bil, köra tillbaka till Luleå, packa en väska och skidprylarna och SEN påbörja körningen norrut.

Haglöfs Arctic Weekend

För 6:e året i rad arrangeras Haglöfs Arctic Weekend tillsammans med bland annat Naturkompaniet.
De första åren hölls det i Björkis men de senaste tre åren har det förlagts till den legendariska skidorten Riksgränsen.

Oavsett om du är nybörjare eller anser dig själv ha koll eller rent utav kanske är proffs redan så är upplägget gjort så att det finns något för dig.
UIAGM bergsguider tar dig med ut och upp på närliggande fjäll för att hitta finaste snön och bästa åkningen medan friskidåkningsproffsen håller till i systemet och bjuder in till gott häng, rolig åkning och bra tips på hur du blir en bättre skidåkare.

Detta år hade de en föreläsning om laviner med Jacopo Bufacchi och en kvällen därpå med den otroligt inspirerande och stenhårda alpinisten Edurne Pasaban. Hon är den förste kvinna att bestiga alla 14 toppar över 8000m.
Det finns några riktigt hårda typer där ute, och denna dam är verkligen en utav de hårdaste.

DSC_1752

Dag 1
Första dagen spenderades i systemet. Bristen på skidåkning denna vinter har satt sina spår mellan mina öron och peppen var total över att äntligen få knäppa på sig hjälmen, spänna pjäxorna, klicka i bindningarna, åka upp i liften och sen bara njuta av åkningen ner bara för att göra om allt igen. Är det inte fantastiskt?

Jag skrev upp mig i en grupp som kallades ”Freeskiing” där guiden var självaste SH*T-FU*K Likebomb Skiing mannen Johan Jonsson.

DSC_1761

Föret i backen var hård med några ställen på berget där det blåst in lite snö.
Johan som säger sig själv ha gått i Per Jonssons ”Gränsen-skola” hade lite koll på var snön kunde finnas trots de överlag hårda föret på berget.

DSC_1783

Små fält med drivsnö hittades och vi alla blev lyckliga som små barn och vissa i gruppen utbrast ”Det här är den bästa skiddagen i mitt liv!!”

DSC_1795

Johan som fastnat på både en och annan bild i skidåkningssyfte visade här hur man lägger en schyst ”fotosväng”.
Det ser ju ut att vara mycket snö åtminstone.

DSC_1800

Dag 2

Vaknade upp till att det blåste ordentligt. ”Beachflaggorna” utan för entrén låg i princip ner på backen och jag var glad över att jag valt Kite med Simon Mr Kite Himself Jaktlund idag.

Efter frukosten var det bara att ta på sig utrustningen, packa ner en Kite i ryggsäcken och glida ner till sjön.
Det blir en snabb genomgång på vad som är vad, säkerhetstänk, hur vinden fångar kiten och lite annat som kan vara bra att tänka på innan man låter sig glida med vinden.

Nerifrån sjön ser vi att systemet är stängt och berget är täckt i ett stort moln medan vi har lite sol och perfekta vindar för att flyga drake.

DSC_1823

Det finns en anledning till att Simon beskrivs som en glädjespridare. Den energin märks av väldigt snabbt då han blir mer och mer exalterad över att vi så fort som möjligt ska få flyga själva för att ”man vet aldrig när vinden dör”. Trots att det gick fort mellan teori och praktik gjordes det hela väldigt pedagogiskt och säkert utav både Simon och Nicklas som fick alla att utan större problem flyga kite och le sådär fånigt mycket från öra till öra som man bara gör när man är lycklig ända in i själen.

DSC_1809

Det är svårt att förklara hur det känns att flyga kite. Det är bara fantastiskt. Man är helt beroende utav vinden. ”Den enes död, den andres bröd” var verkligen talande. Uppe på toppen hade det varit närmare 30m/s så liftarna gick inte medan vi hade fin vind nere på sjön och kunde flyga hela dagen istället.
Ännu en hobby att investera i?
Det blir dyrt det här..

DSC_1841

Dag 3

Sista dagen.
Mör i kroppen och slut i huvudet. Intensiv helg med mycket nya och gamla bekantskaper, skidåkning, kite, skratt, sena kvällar och tidiga mornar tar ut sin rätt.

De sista timmarna spenderades i systemet med glada och nöjda människor. Föret var verkligen stenhårt och självklart så det nästan sista jag gör är att inspektera det hela närmare genom att försöka bli ett med snön.

Snön sa ifrån lite skarpare än förväntat och de slutade i en krökt stav, lite smått bråkande bindning, blödande näsa, en ordentlig lårkaka, sprucken hud längst låret och ett leende på läpparna.

Alltså livet. Nog är det allt fantastiskt. Alla dessa möten med nya människor som delar en passion. Vad mer kan man önska sig?

Stort tack till Naturkompaniet och Haglöfs för ett helt underbart event som jag och en hel drös med andra fick lov att delta i. På återseende!

DSC_1778

3 Responses to "Haglöfs Arctic Weekend"

  Comments (3)

 1. Haglöfs wrote:

  Härligt att läsa om din upplevelse och se dina fina bilder från Haglöfs Arctic Weekend. Det är otroligt roligt att helgen blev så lyckad. Hoppas att vi ses på berget snart igen!

 2. Leave a comment

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *
  *
  *

Om mig

Friluftslivs- och äventyrsentusiast som föredrar att vara ute och röra sig i naturen vare sig det är på eller under havet, uppe på fjället eller i skogen.

Hoppas ni tycker det är lika kul som jag och att ni blir inspirerade till att kanske dra ut själv. Livet är kul, Lev!

INSTA
Instagram
Tags
+Follow
Kategorier Arkiv Translate
In English
Auf Deutsch
En español

Login